Centraal Museum krijgt steen uit de toekomst

Op zaterdag 4 juni 2022 om 12 uur krijgt het Centraal Museum een genummerde straatsteen aangeboden uit het toekomstige tracé van de Letters van Utrecht, het wekelijks met een letter in de volgende straatsteen verlengde gedicht langs de Oudegracht.

Het museum wordt gevraagd deze steen de komende honderd jaar in de collectie op te nemen, om die vervolgens op zaterdag 6 juni 2122 te overhandigen aan de letterhakker van dienst (die de komende 40 tot 60 jaar geboren zal worden). Deze toekomstige letterhakker zal volgens plan het gedicht verlengen met een letter die dan zal zijn geschreven door een Utrechtse dichter waarvan nog lang niet zeker is wanneer deze geboren zal worden.

Met het aanbieden van deze toekomstige steen aan het museum, vieren de Letters van Utrecht hun eerste jubileum: 10 jaar geleden werd het tracé 2000 – juni 2012 onthuld en sindsdien groeit het gedicht van de Letters van Utrecht iedere zaterdag met één letter in de volgende straatsteen.

Dit zal doorgaan zolang er zaterdagen zijn en er iemand gevonden wordt die de volgende steen wil doneren. Hiermee vormen de Letters van Utrecht een monument voor de toekomst.

In 2012 zijn de letters bij de Geertebrug aangekomen, over 100 jaar komen ze aan bij het Centraal Museum en over 300 jaar bereiken zij de Nieuwegracht.

Er zijn vertegenwoordigers van andere langetermijnprojecten aanwezig deze dag: Future Library (Oslo), ORGAN2/ASLSP (Halberstadt), Tijdpyramide (Wemding), Existential Risk Observatory (Amsterdam), 7,000 Eiken (Kassel) en de stichting voor de rechten van toekomstige generaties (Stuttgart). Samen met hen werd in die ochtend gediscussieerd over de vraag: ‘What can art do for the future?

Na het aanbieden van de steen wordt vervolgens, zoals iedere zaterdag, om 13u de nieuwe Letter van Utrecht aan het gedicht toegevoegd ter hoogte van Oudegracht 327.