Veelgestelde vragen

Waar vind ik de Letters van Utrecht?

Letter 1 is voor Oudegracht 279. Dat is ter hoogte van het Oude Pothuys.

Wanneer worden de letters gehakt?

Iedere zaterdag om 13.00 uur hakken we een letter. Dat is aan de Oudegracht, ergens tussen café de Morgenster en het Ledig Erf

Wat kost een Letter?

We vragen een bijdrage van (tenminste) 100 euro. Meer informatie vind u hier.

Kan ik een eigen letter kiezen?

Dat kan alleen voor reeds gepubliceerde Letters  die al in de straat liggen. Jouw persoonlijke tekst kan op een zaterdag naar keuze (rond 12.30 uur) gegraveerd worden op de zijkant van de steen.

Is de volgende letter bekend?

Nee. Wij zien alleen het verleden, niemand kan in de toekomst kijken. Voor de toekomst zijn de Letters door de dichter bepaald, en nog geheim. Een uitzondering zijn de leestekens: die staan wel al van tevoren in de lijst.

Wie maakt het gedicht?

Iedere 3 jaar kiest het Utrechtse Dichtersgilde een (Utrechtse) dichter om 3 nieuwe regels te bedenken. Dichters die een bijdrage aan het gedicht hebben geleverd, vind u hier.

Waar vind ik het gedicht tot heden zonder de straat langs te moeten lopen?

hier.

Is de route van het gedicht bekend?

Over 80 jaar zijn we bij het Ledig Erf. De voorlopige route voor de komende eeuwen vindt u hier.

Hoe lang kan het project de Letters van Utrecht doorgaan?

Zolang er zaterdagen zijn en zolang mensen bereid zijn een steentje bij te dragen.

Hoe gaat het gedicht verder?

Dat blijft het geheim van de huidige dichter en bestuursleden van de stichting Letters van Utrecht.

Waarom blijft de rest van het gedicht geheim?

Dat is onderdeel van het concept van de Letters. Wij zien alleen het verleden, niemand kan in de toekomst kijken.

Krijgt het project subsidie?

De Letters ontvangen geen subsidie. We kunnen alles doen met de giften van de donateurs en geven ook een deel (15%) aan een goed doel. Wel hebben we in 2012 bijdragen ontvangen om het project te kunnen starten. Meer informatie over de financiële verantwoording vindt u hier.

Waar komt het lettertype vandaan?

De Letters zijn uniek en speciaal ontworpen door Hanneke van Verheijke van ontwerpbureau Avant La Letrre

Wie hakken de letters?

Er is een speciale groep van 26 steenhakkers die de Letters hakken. Iedere steenhakker hakt zo’n 2 keer per jaar een letter.

Waarom begint het gedicht in Utrecht aan de westzijde van de Oudegracht?

Een project voor de lange termijn heeft een omgeving nodig die vermoedelijk nog lang bestaat. Bovendien moet het gedicht in een gedeelte van de stad liggen dat, in verband met de veiligheid van de lezers, niet te druk is, maar toch goed bereikbaar, ook voor toeristen. In 2080 bereikt het gedicht het Ledig Erf en daarmee een andere structuur van de straat. Volgende generaties zullen hier een oplossing voor moeten zoeken.

Als ik een letter schenk, komt mijn naam dan ook bij de letter op de steen te staan?

Op de steen is ruimte voor ongeveer 15 tekens. Het is aan de schenker wat er aan de zijkant van de steen wordt gegraveerd, en op de website gepubliceerd (tenzij daar geen prijs op wordt gesteld). De documentatie rond dit project wordt ook in de depots van Het Utrechts Archief opgeslagen, zodat de totstandkoming van dit project duurzaam wordt bewaard.

Hoe lang kan het project De Letters van Utrecht doorgaan?

Zolang er elke week iemand bereid is geld te schenken voor een Letter en de Gemeente Utrecht de uitvoering van het project op de openbare weg toestaat. Of, zoals wij zeggen: zolang er zaterdagen zijn.

Hoe lang zou de lijn met Letters geweest zijn, als de Romeinen ermee waren begonnen toen ze in Utrecht kwamen wonen?

Met de huidige stenen zo’n 12 km.

Waarom hebben de Letters een nummer?

Het nummer telt de weken en maakt daarmee tijd zichtbaar. Daarnaast zorgt dit ervoor dat een sponsor zijn of haar Letter terug kan vinden. Ook is het nummer noodzakelijk om de Letters terug te kunnen plaatsen na werkzaamheden.

Zullen de Letters slijten?

Alles slijt. De Letters zijn diep in hard (en oud!) steen gehakt in de hoop dat ze eeuwen mee gaan. Het zijn gewoon de stenen uit de straat, die niet gauw breken. Net als andere stenen in de straat zullen ze wel eens vies worden, en weer schoon.

Waarom beginnen de Letters op 1 januari 2000?

Je zult ergens moeten beginnen. 2000 is makkelijk te onthouden. De Letters kijken vooral vooruit, waar wij vandaan komen is minder belangrijk. Vanaf zaterdag 2 juni 2012 wordt er elke zaterdag om 13.00 uur ter plekke op straat een Letter uit steen gehouwen. De 648 Letters die met terugwerkende kracht in de straat werden gelegd zijn vantevoren al gehouwen, zodat er wel al iets te lezen is. Zaterdag is verkozen omdat het de enige mogelijke dag is voor de steenhouwers om op locatie te werken. Bovendien geeft het meer mensen de gelegenheid om te komen kijken.