Achtergrond

De Letters van Utrecht is geïnspireerd op de 10.000-Year Clock of the Long Now van Danny Hillis en de Long Now Foundation. Het idee voor De Letters van Utrecht ontstond door een gesprek van Ingmar Heytze en Michael Münker over plannen voor een stone clock. Uiteindelijk leidde dit tot het concept en de realisatie van de Letters van Utrecht. Verdere inspiratie kwam vanuit gerelateerde ideeën en lange-termijn projecten. Verschillende van deze internationale projecten werken samen als LTAP: long term art projects.

Een selectie van inspiratiebronnen en gerelateerde projecten:

Prototype Clock of the Long Now (CC, auteur: Pkirlin at en.wikipedia)
Prototype Clock of the Long Now (CC, auteur: Pkirlin at en.wikipedia)
  • De theoretische onderbouwing van de Letters komt van overwegingen bij milliongenerations.org, bijdragen van filosofen (bijv. John Locke, Ernest Partridge en Tim Mulgan) en politieke wetenschappers zoals Jörg Tremmel over de verplichtingen tegenover mogelijke toekomstige mensen alsmede de gedachtes van bijv. Jonas Salk over goed voorouderschap.
  • Longplayer is een duizend jaar durende compositie van Jem Finer. Longplayer speelt in Londen sinds 31 december 1999. De bedoeling is dat Longplayer zonder herhalingen speelt tot het laatste moment van het jaar 2999, waarna de cyclus zich zal herhalen.
  • John Cage componeerde ORGAN2/ASLSP (as slow as possible) als muziek voor 639 jaar. Een uitvoering in het Duitse Halberstadt is in 2001 begonnen.
  • Manfred Laber’s Zeitpyramide in de Beierse stad Wemding, een piramide die over 1200 jaar ontstaat door sinds 1993 iedere 10 jaar een groot blok te plaatsen.
  • Katie Paterson’s project Future Library 2014-2114 laat auteurs jaarlijks manuscripten schrijven, die pas in 2114 gepubliceerd worden op papier gemaakt van voor dit project in 2014 geplante bomen.
  • Joseph Beuys’ 7000 eiken in de Duitse stad Kassel is een maatschappelijk kunstwerk met een duidelijk element van tijd en een politieke boodschap.
  • Bogomir Ecker’s Tropfsteinmaschine 1996-2496 is een kunstwerk in de Hamburger Kunsthalle waar een stalactiet 500 jaar zal groeien sinds 1996.
  • De Voyager ruimtesondes werden in 1977 gelanceerd met een gouden plaat “The Sounds of Earth” en woorden van President Jimmy Carter: “We are attempting to survive our time so we may live into yours. We hope someday, having solved the problems we face, to join a community of galactic civilizations.”