Opening van de Letters van Utrecht

Zaterdag 2 juni 2012 werden De Letters van Utrecht geopend door Utrechts Burgemeester Aleid Wolfsen, Maarten van Rossem, Het Utrechts Dichtersgilde, Wijkonderhoud en Service, Café ZiZo, de vrijwilligers en bestuur van de Stichting Letters van Utrecht inclusief oud burgemeester Annie Brouwer-Korf en rond 200 genodigden.

Ruben van Gogh legde het concept uit en leidde door het programma. Burgemeester Wolfsen bestuurde de veegmachine die het zand van het begin (1-648 voor de weken sinds 2000) haalde, die de eerder voor Oudegracht 279-309 in de straat waren gelegd en gaf na een toesprak een beitel aan de dichters om die hun gedichten daarmee aan de straatstenen kwijt kunnen.

Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Chretien Breukers en Ellen Deckwitz lazen de van hun bijgedragen stukken van het gedicht voor (Alexis de Roode’s gedeelte werd door Ruben van Gogh over genomen). Vervolgens werd de volgende steen uit de straat gehaald om de eerste Letter ter plekke erin te hakken. Historicus Maarten van Rossem veilde de eerste Letter, Burgemeester Aleid Wolfsen zelf deed het hoogste bod en 210 euro werden aangeboden aan de VoorleesExpress Utrecht. Terwijl Gerrit Peele de Letter 649 bewerkte, las Mojalefa Kloprogge, 10 jaar oud, als vertegenwoordiger van het VoorleesExpress het gedicht voor, en vervolgens legde initiatiefnemer Michael Munker het project toe.

Café ZiZo verzorgde een afsluitende borrel. Onder meer het NOS Journaal, Radio 1 en PeterNed berichtten over de opening van het “eeuwigdurend gedicht”.

Burgermeester Aleid Wolfsen opent de Letters van Utrecht
Burgermeester Aleid Wolfsen opent de Letters van Utrecht
Maarten van Rossem, Ruben van Gogh
Maarten van Rossem, Ruben van Gogh
Burgemeester Aleid Wolfsen en Maarten van Rossem
Veilingmeester Maarten van Rossem feliciteert Burgemeester Aleid Wolfsen met het hoogste bod
Burgemeester Wolfsen overhandigt de opbrengst van de veiling aan de VoorleesExpress
Burgemeester Wolfsen overhandigt de opbrengst van de veiling aan de VoorleesExpress