Letter 250 A

Letter 250 A


9 okt. 1931… voor ons jochie van 90 jaar in 2021 de A van Annelies, nog steeds jouw hele grote liefde. De A van ASP waar in 1959 de liefde begon. Zo veel prachtige verhalen heb je over al jouw avonturen in de geliefde stad. Voor eeuwig op het ouwe grachie waar je vele voetstappen hebt achtergelaten; dat vind jij prachtig! Lieve schat, lieve papa, gefeliciteerd x

Tekst op de steen: Hartjie ope

Bijgedragen door: Annelies, Brigit, Marjolein, Leontien, Joost*

Opgedragen aan: Hans van Mameren

Voor mijn vader, Hans van Mameren (geboren 9 oktober 1931, groot liefhebber van dichtkunst, adopteerden wij steen 250. Deze steen is gelegd op zijn verjaardag maar dan een paar jaar eerder. De A van Annelies, zijn hele grote liefde en de A van café ASP (Achter Sint Pieter) waar de vonk oversloeg in 1959. Op zijn negentigste verjaardag gaven wij hem een ingepakte klinker cadeau met het certificaat dat hij medeklinker van Utereg wordt op 4 december aanstaande. Dit was een emotioneel moment voor hem. De tekst aan de zijkanten van de klinker luidt: Hartjies ope! Dit is eigenlijk een opdracht aan de hele samenleving. Mijn vader is wars van uitsluiting. Hij heeft de oorlog in Utrecht meegemaakt; uit zijn klas van de Agatha Snelleschool verdwenen Joodse kinderen die nooit meer zijn teruggekeerd. Hij is trots op zijn broers Henk en Adrie die uit Utrecht via de Zweedse route ontsnapten aan de arbeitseinsatz en Engelandvaarder werden. Een ongelooflijk avontuur dat godzijdank goed afliep. In zijn studententijd heeft hij heel wat voetstappen in de nachtelijke uren op de Oudegracht achtergelaten… Sluit niemand buiten op basis van kleur, geloof of seksevoorkeuren. Zet je hartjie ope in je gezin, je familie, de samenleving. En natuurlijk komen deze twee mooie woorden uit het door hem zo geliefde lied dat Rijk de Gooijer zo prachtig kon zingen: Als ik boven op de Dom kom!
Bedankt voor jullie geweldige initiatief, hartelijke groet van Brigit van Mameren
Marjolein, Joost*, Leontien, Annelies

 

De eerste 648
letters werden in het voorjaar van 2012 gehakt en geplaatst.

Zaterdag 4 december 2021 werd de Letter gegraveerd en teruggeplaatst door Rob van Dokkum. Namens het bestuurwas Ruben van Gogh aanwezig.